Θα αναλάβει η αυτοδιοίκηση κάποιον οργανωτικό ρόλο στη δημοτική ενότητα Ελειού - Πρόννων;

Όπως αναδείξαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, η περιοχή μας δεν έχει πια προωθητικό υλικό για τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Πιο πιθανό είναι να βρει κανείς έντυπο υλικό σχετικά με την περιοχή μας στο Αργοστόλι, παρά στη Σκάλα, στον Κατελειό ή στον Πόρο. Διαβάστε την ανάρτηση εδώ.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε τι συμπέρασμα μας οδηγεί; Ίσως ότι τι τα τοπικά συμβούλια και ο αντιδήμαρχος της περιοχής περιμένουν ακόμα να αναλάβει και αυτό το καθήκον ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Κεκάτος, έστω με 3 χρόνια καθυστέρηση;


Δεν γνωρίζουμε το σχετικό διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, αλλά ο κ. Κεκάτος έχει ένα πιο επιτελικό ρόλο από ότι φαίνεται ως τώρα. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, τα τοπικά συμβούλια και ο αντιδήμαρχος της περιοχής δε θα έπρεπε να είχαν πιέσει και ενημερώσει για το πρόβλημα αυτό έγκαιρα, ήδη μέσα στο χειμώνα; Εκτός αν δεν το θεωρούν πρόβλημα. Είμαστε στο τρίτο καλοκαίρι χωρίς να υπάρχει τίποτα από πλευράς αυτοδιοίκησης σε αυτό τον τομέα.

Η περιοχή μας είχε ενημερωμένα τουριστικά φυλλάδια σε 7 γλώσσες, ακόμα και σε Ρώσικα και Τσέχικα, καλύπτοντας σχεδόν το 98% των επισκεπτών της, που αν ζητούσαν ένα έντυπο για να ενημερωθούν για την περιοχή το είχαν στη γλώσσα τους. Πλέον περάσαμε στην καλή διάθεση των επαγγελματιών να βοηθήσουν τους τουρίστες να κατατοπιστούν.

Στην Σκάλα και σε αρκετά μεγάλο βαθμό στον Κατελειό ο τουρισμός είναι οργανωμένος και στηρίζεται στο κλασσικό τρίπτυχο των Resort με τα τρία S (Sea - Sun - Sand) με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές. Οι τουρίστες έρχονται μέσω μεγάλων εταιρειών που τους παρέχουν υποστήριξη σε επίπεδο πληροφόρησης, ενώ και τα καταλύματα τους είναι συνήθως αρκετά οργανωμένα για να τους παράσχουν όποια βοήθεια χρειαστούν. 

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι παύει η ανάγκη να υπάρχει πληροφοριακό υλικό, επειδή ίσως δεν το ζητούν κάποιοι επισκέπτες. Δεν υπάρχει οργανωμένος τουριστικός προορισμός επιπέδου και υψηλών φιλοδοξιών που δεν έχει επαρκές και ενημερωμένο έντυπο υλικό. Είναι και θέμα ''εικόνας'', που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην τουριστική βιομηχανία. Αυτού του είδους οι τουρίστες όταν επισκέπτονται θέρετρα όπως η Σκάλα, θεωρούν αυτονόητο ότι θα βρουν πλήρη έντυπα στοιχεία με ωραία παρουσίαση για την περιοχή των διακοπών τους. 

Όσο μεγαλύτερο ειδικό βάρος αποκτά το δίπολο Σκάλας-Κατελειού, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Σε αναλογία, όσο καλύτερο είναι το επίπεδο τουριστών τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απαιτήσεις τους.

Τα τοπικά συμβούλια Σκάλας και Μαρκόπουλου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες μπορούν να παραστούν στην τουριστική επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς και να εξηγήσουν την κατάσταση. Γνωρίζοντας τα στενά περιθώρια από πλευράς Δήμου μπορούν και αυτόνομα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσουν την ενίσχυση της περιοχής στον τομέα της τουριστικής πληροφόρησης. Υπάρχει άλλωστε και η περιφερειακή σύμβουλος κ. Γρουζή που αν της ζητηθεί κάτι για την περιοχή, θα μπορέσει να παρουσιάσει σε κάποιο συμβούλιο την υπόθεση αυτή έχοντας και η ίδια πολύ καλή εικόνα.

Στον Πόρο η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού είναι πλέον οριστικά εκτός του σύγχρονου τουριστικού γίγνεσθαι, καθώς στην ουσία δεν παρέχει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν στον επισκέπτη του. Δεν προσφέρει κλασσικού τύπου τουρισμό (ήλιο & θάλασσα) αφού αυτό απαιτεί πολύ υψηλές υπηρεσίες, δεν θέλει να προσφέρει κάποιου είδους εναλλακτικό ή εξειδικευμένου ενδιαφέροντος τουρισμό, δεν προσφέρει διασκέδαση ή υψηλού επιπέδου εστίαση, δεν είναι αρχιτεκτονικά παραδοσιακός ή κοσμοπολίτικος οικισμός για να έχει κάποια ιδιαίτερη ταυτότητα όπως πχ το Φισκάρδο, δεν οργανώνει πολιτιστικά δρώμενα σε καθημερινή βάση για να προσελκύσει επισκέπτες, ενώ τελευταία έπαψε να έχει ενδιαφέρον ακόμα και για τους περαστικούς!

Άρα η συζήτηση ξεπερνάει το θέμα της τουριστικής προβολής, αφού στην ουσία ο ίδιος ο Πόρος δεν ξέρει ούτε καν τι θέλει, ούτε και τι μπορεί να προβάλει ως τουριστική εικόνα του οικισμού. Όμως για όσους επισκέπτονται ακόμα τον Πόρο, υπάρχει λόγος να τους δίνεται μια επιπλέον αιτία δυσαρέσκειας όταν ζητούν να πάρουν στα χέρια τους κάποια στοιχεία για την περιοχή και οι επαγγελματίες τελικά τους τα... ζωγραφίζουν σε χαρτοπετσέτα;

Το τοπικό συμβούλιο Πόρου, που τελικά με τις ενέργειές του δείχνει ότι δεν το ενδιαφέρουν τέτοιου είδους προβληματισμοί, δεν μπορούσε να αναλάβει επί 3 χρόνια μια πρωτοβουλία για την εκτύπωση ανανεωμένων τουριστικών εντύπων για την περιοχή; Αν μη τι άλλο θα είχε κάνει τουλάχιστον το καθήκον του. Τόσο περιορισμένο χρόνο είχαν τα μέλη του; Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρηματοδοτούσε μια τέτοια ενέργεια αν αυτή παρουσιαζόταν σωστά.

Θα ρωτήσει κανείς τι είδους πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ως τώρα το τοπικό συμβούλιο Πόρου για να κάνει και αυτό. Αν νιώθει το τοπικό συμβούλιο ότι η ''καρδιά'' του Δήμου στο Αργοστόλι δεν κάνει όσα πρέπει για την περιοχή οφείλει να υπερβεί τον εαυτό του και να κάνει το ίδιο όσα απαιτούνται για το καλό της περιοχής. Αν νιώθει ότι όσα εκπορεύονται από το Αργοστόλι σχετικά με την περιοχή είναι καλώς καμωμένα, τότε μάλλον πολιτεύεται ορθώς και καλά κάνει και αδρανεί χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες ή να διεκδικεί.

Ο αντιδήμαρχος έχει άλλου είδους προβληματισμούς και σκέψεις για την περιοχή, οπότε δεν χρειάζονται και πολλά σχόλια για τη στάση του. Μακάρι στη μέχρι τώρα θητεία του, να είχε θέσει έστω μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο ένα σοβαρό θέμα της περιοχής μας διεκδικώντας κάτι, όπως κάνουν όλα τα άλλα μέρη της Κεφαλονιάς. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση... Φαίνεται ότι τα θεωρεί όλα λυμένα και υπό έλεγχο.

Σχόλια