Αλισίβα (ή σταχτόνερο) για καλή μπουγάδα!

Ο άνθρωπος, από τότε που ανακάλυψε τη φωτιά και την έθεσε στην υπηρεσία του, διαχρονικά διαπίστωσε ότι και τα υπολείμματα της καύσης (στάχτη), είναι πολύ χρήσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις καθημερινές ενασχολήσεις που προέκυπταν.

Η πρώιμη ανακάλυψη ήταν ότι μπορούσε να διατηρήσει τη φωτιά αναμμένη, σκεπάζοντας τη κάτω από την στάχτη. Αργότερα τη χρησιμοποίησε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, για την υγιεινή καθαριότητα, στη μαγειρική, σε διάφορεςπολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.



Η αλισίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από φυσικά ξύλα. Η αλισίβα είναι το σταχτόνερο. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος. Συνίσταται για την παρασκευή του να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό, επειδή δεν έχει άλατα ή άλλα πρόσθετα χημικά. Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι για το λούσιμο. Η αλισίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες, λόγω του ανθρακικού καλίου, το οποίο έχει την ικανότητα να διαλύει γενικά τις ακαθαρσίες και ιδίως τους λιπαρούς ρύπους.
Πολλά έχουν γραφτεί για την αλισίβα, θεωρώ υπερβολή να εφεύρω το τροχό από την αρχή γιαυτό θα σας δώσω μερικές συγκεντρωμένες πληροφορίες από άλλα blogs, εσωτερικού και εξωτερικού, παρόμοιας θεματολογίας.

Αλισίβα
Για να παρασκευάσουμε αλισίβα, υπάρχει μια πολύ παλιά και απλή μέθοδος. Παίρνουμε μια κατσαρόλα με νερό (κατά προτίμηση απιονισμένο ή βρόχινο ιδανικά) και μέσα τοποθετούμε δυο κούπες στάχτη. Μόλις βράσει το νερό με την στάχτη φιλτράρουμε το νερό με ένα πανί και το νερό που παράγεται είναι η αλισίβα. Η παραδοσιακή αλισίβα καθαρίζει, γυαλίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, τζάμια, λουστραρισμένα ξύλα, ασημικά, πιάτα, σκουριές και κιτρινάδες που έχουν ποτίσει μάρμαρα, πλακάκια κτλ. Μπορούμε να φυλάξουμε το διάλυμα σε μπουκάλια για μελλοντική χρήση.


Με την αλισίβα γινόταν η παραδοσιακή μπουγάδα. Πρώτα έπλεναν τα ασπρόρουχα, στη συνέχεια έπαιρναν ένα ψηλό καλάθι, το λεγόμενο μπουγαδοκόφινο, το οποίο καλυπτόταν εσωτερικά με μια μεγάλη άσπρη χοντρή μαντήλα ή ύφασμα, το λεγόμενο σταχτόπανο, που τα άκρα του έβγαιναν έξω από το κοφίνι. Στη συνέχεια διπλώνονταν καλά τα πλυμμένα ασπρόρουχα και τα στοίβαζαν μέσα στο μπουγαδοκόφινο, ξεκινούσαν από τον πάτο με τα πιο χονδρά και το και στο τέλος τελείωναν με τα ελαφρύτερα. Αυτά στο τέλος τα σκέπαζαν με τις περίσσιες άκρες του σταχτόπανου, δημιουργώντας πάντοτε ένα μικρό βαθούλωμα στη μέση. Πάνω στο σταχτόπανο άρχιζαν και έριχναν κατά διαστήματα την αλισίβα. Αυτή σιγά-σιγά διαπερνούσε τα ρούχα και εξέρχονταν από το κάτω μέρος του κοφινιού παρασύροντας τα υπολείμματα από τους λεκέδες που τυχόν υπήρχαν στα ρούχα. Όταν η αλισίβα ήταν καλή, τότε τα ασπρόρουχα έπαιρναν ένα κρινόλευκο χρώμα. Η αλισίβα ήταν άλλοτε πολύ διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην ύπαιθρο ιδίως τον χειμώνα, στη πλύση των ασπρορούχων.

Όταν κάποιος πλένεται και λούζεται με αλισίβα και ξυδόνερο, κατά την παράδοση, ποτέ δεν γερνάει, ούτε ροζιάζει το πρόσωπό του. Πιο παλιά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την στάχτη και σαν οδοντόκρεμα, συνήθως έτριβαν τα δόντια τους μ’ ένα υγρό πανί ή με βούρτσα (φτιαγμένη από τρίχες ουράς αρσενικού αλόγου ή χοιρινού) βουτηγμένα στην μουσκεμένη στάχτη, για να φεύγει η κιτρινάδα και να γυαλίζουν. Η στάχτη είναι η σόδα που είναι ιδανική για τον καθαρισμό των ούλων και των δοντιών.

Ποτάσσα
Η ποτάσσα (ΚΟΗ) παράγεται από στάχτη και βρόχινο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σαπωνοποιία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μαγειρική-ζαχαροπλαστική
Χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε πολλά γλυκά και φαγητά. Με αυτή παρασκεύαζαν, τότε και τώρα, κουραμπιέδες, μουσταλευριά, μελομακάρονα και ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση που δίνει στα φαγητά, καθαρίζει και το έντερο από αρκετούς παθογόνους μικροοργανισμούς.


Πηγή: http://oliviart-gr.blogspot.com/2013/01/blog-post.html#ixzz2YCThxDT8 







Η αλισίβα είναι η γνωστή μας στάχτη.
Η στάχτη είναι το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ οάνθρωπος και όχι μόνο...

Ας δούμε μερικές χρήσεις της στάχτης:
α. Αλισίβα στην καθαριότητα:
Η αλισίβα καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Μπορεί να καθαρίσει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες.
Βράστε την στάχτη με νερό, και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!
β. Αλισίβα στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική:
Τη χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάςκουραμπιέδων,  αλλά και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα. Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που δίνει στα σκευάσματα, καθαρίζει και τοέντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η στάχτη επίσης χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού. 
γ. Αλισίβα στον κήπο:
Ρίξτε την αλισίβα στον κήπο σας. Κάνει το χώμα πιο αφράτο, ταΐζει τα φυτά και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων  των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης με τη χρήση στάχτης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη καιη γη γίνεται πιο εύφορη.
Ακόμη, διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές, χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. 
Σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας ή του κελαριού σας. Τυχόνκατσαρίδες και παρόμοια απεχθή, αποκρουστικά και ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.
δ.  Αλισίβα στην υγιεινή:
Κόλλησε το παιδί σας ψείρες στο σχολείο; Γέμισε ο σκύλος σας τσιμπούρια και ψύλλους; Στάχτη!  Το καλύτερο αντιπαρασιτικό!   Ανακατέψτε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείψτε το τριχωτό της κεφαλής.
ε. Αλισίβα στην στοματική υγιεινή:
Κιτρίνισαν τα δόντια σας από τροφές ή τσιγάρο; Μην ανησυχείτε! Τρίψτε τα με στάχτη και θα ξαναγίνουν λευκά!
στ. Αλισίβα στην απολύμανση:
Το κρασί σας είναι θολό;   Έχει το νερό της πηγής ζουζούνια και μικροοργανισμούς;  Γεμίστε άλατα το πηγάδι  και το νερό του; Περάστε τα μέσα από στάχτη να φιλτραριστούν. Θα εκπλαγείτε με τη διαύγεια και την καθαρότητα που τους δίνει, χωρίς να τα επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο.
ζ. Αλισίβα στην αντισκορική προστασία:
Μαζεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα, όταν έρθει το καλοκαίρι; Πασπαλίστε τα με στάχτη και ξεχάστε τον σκόρο. Μετά καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα διατηρώντας μια απίστευτη γυαλάδα. Αν μάλιστα προσθέσετε και λίγη λεβάντα στο σεντούκι, στο συρτάρι ή στην κασέλα θα ησυχάσετε για πολλά χρόνια.
η. Αλισίβα στους λεκέδες:
Λεκιαστήκατε την ώρα που τρώγατε; Βάλτε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά, τρίψτε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Ο λεκές εξαφανίζεται, ως δια μαγείας!
θ. Αλισίβα στα χτυπήματα:
Χτυπήσατε; Ματώσατε; Διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένετε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνετε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.
ι.  Αλισίβα ως μέσο αντιγήρανσης:
Θέλετε να καθυστερήσετε το γήρας; Στην περίπτωση αυτή να λούζετε τα μαλλιά σας με ξιδόνερο και να μπανιαρίζεστε με αλισίβα. Η αλισίβα σφίγγει το δέρμα και δεν χρειάζονται επεμβάσεις τύπου λίφτινγκ ή μπότοξ.
ια. Αλισίβα  ως μέσο συντήρησης:
Είστε στην κατασκήνωση και δεν έχετε που να διατηρήσετε τα φρέσκα φρούτα; Σκάψτε έναν λάκκο, γεμίστε τον με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο και αφήστε τα.   Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως την στιγμή που τα βάλατε.
Θέλετε να διατηρήσετε την πυτιά που πήζετε τυρί; Βάλτε την μέσα σε ένα κέρατο, απογεμίστε το με στάχτη σφραγίστε με λάσπη και κρεμάστε το σε ένα δέντρο. Η πυτιά δεν θα χαλάσει ποτέ!
ιβ. Άλλες χρήσεις της στάχτης:
Παλιά οι σιδηρουργοί για να σκληραίνει το σίδερο, το έσβηναν μέσα σε ένα μίγμα από αίμα και στάχτη.  Ήταν το πρώτο είδος ατσαλιού.
Η αλισίβα μπορεί να γίνει και σαπούνι.
Αρχίστε λοιπόν να συγκεντρώνετε τις στάχτες και όλο και κάπου θα σας χρησιμεύσουν!


Σχόλια