Χάος στην Αίγυπτο - Επτά νεκροί σε ένα 24ωρο. Λήγει το τελεσίγραφο του στρατού.

Επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σήμερα κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, όπου αμφότερες οι πλευρές έχουν διοργανώσει ογκώδεις κινητοποιήσεις, επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρικές πηγές.

Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές στο προάστιο της Γκίζας. Πολλοί εξ αυτών φέρουν τραύματα από σφαίρες, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η ένταση στην Αίγυπτο, καθώς πέρασαν οι πρώτες 24ώρες μετά το 48ωρο τελεσίγραφο που απηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προς τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και την ηγεσία της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα αναλάβει να εφαρμόσει έναν «οδικό χάρτη» που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του Συντάγματος της χώρας, την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών.Ο προερχόμενος από τις τάξεις της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδεφότητας πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για συνομιλίες, όπως ανακοινώθηκε από πηγές αμφοτέρων των πλευρών, χωρίς να διευκρινιστεί τί ακριβώς συζητήθηκε.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις 24 ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που εξέδωσε ο στρατός με αποδέκτη τον πολιτικό κόσμο της Αιγύπτου και το οποίο απέρριψε ο Μόρσι.
Στο κείμενό τους οι στρατιωτικοί καλούν τον πρόεδρο «να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού», έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις που σύνθημά τους είναι η αποχώρηση του Μόρσι. Μάλιστα σύμφωνα με κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, ο στρατός διαμηνύει ότι έχει έτοιμο «οδικό χάρτη» για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο Πρόεδρος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο κείμενο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση του Συντάγματος και η αναθεώρησή του εκ βάθρων, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη προεδρικών εκλογών.
Από την πλευρά της η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως διόρισε τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση.
Στο Κάιρο, εν τω μεταξύ, σημειώθηκαν απόψε νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Μόρσι και της αντιπολίτευσης. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές, που σημειώθηκαν καθώς οι δύο αντίπαλες ομάδες είχαν διοργανώσει ογκώδεις κινητοποιήσεις. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια στο προάστιο της Γκίζας, και πολλοί από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, κάλεσε τους οπαδούς του ισλαμικού κινήματος «να αντιτάξουν τα στήθη τους στο πραξικόπημα» που, κατ' αυτόν, προαναγγέλλει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων.
Το «Μέτωπο της 30ης Ιουνίου», παράταξη που συναθροίζει τα σημαντικότερα κόμματα και κινήματα που αντιπολιτεύονται τον Μόρσι, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση πως στο εξής ο Ελ Μπαραντέι θα είναι η «φωνή της».
Το Μέτωπο «εμπιστεύεται στον Ελ Μπαραντέι την ευθύνη να εξασφαλίσει την πραγμάτωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού και να προετοιμάσει το σενάριο που αποβλέπει στη σύνθεση ενός οδικού χάρτη (της αντιπολίτευσης) για μία πολιτική μετάβαση».

Το Μέτωπο βαπτίσθηκε έτσι ένεκα των μεγάλων διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν την Κυριακή 30 Ιουνίου απ' άκρου εις άκρον της Αιγύπτου και στις οποίες συμμετείχαν όλα τα μεγάλα κόμματα και κοινωνικά κινήματα που αντιτίθενται στον Μόρσι, μεταξύ των οποίων και το Αλ Ντόστουρ του Ελ Μπαραντέι.
Την ίδια στιγμή, ο Μοχάμεντ αλ Μπελτάγκι των Αδελφών Μουσουλμάνων τονίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το χθεσινό τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων, πως «η αναζήτηση του μάρτυρα εκείνου που θα εμποδίσει το πραξικόπημα είναι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε ως φόρο τιμής στους προηγούμενους μάρτυρες της επανάστασης».
Παράλληλα, και ο εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Μουράντ Άλι ζήτησε από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να αποδείξουν την αντίστασή τους κατά του στρατού και συνέκρινε τα συμβάντα με το πραξικόπημα που κατέληξε στην 60χρονη στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας.
«Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Αιγύπτου —είμαστε αντιμέτωποι με στιγμές που μοιάζουν πολύ με το 1952», οπόταν ο Γκαμάλ αλ Νάσερ και οι Ελεύθεροι Αξιωματικοί ανέτρεψαν τον διεφθαρμένο βασιλέα Φαρούκ.

«Οι Αιγύπτιοι έχουν μεγάλη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ορισμένοι που επιδιώκουν να σπρώξουν τη χώρα πίσω στην ιστορία και να την κάνουν να επιστρέψει στην δικτατορία», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σχόλια