Τσικνοπέμπτη: Μερικές ιδέες για το τραπέζι και το ψήσιμο.


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης» για την Άνοιξη που έρχεται.

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Τσικνοπέμπτη σήμερα λοιπόν... Αν και ο καιρός θα μας τα χαλάσει, μερικές ιδέες για όσους καταφέρουν να ψήσουν κρεατικά με οικογένεια και παρέα.

Θέλεις έμπειρο ψήστη

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχική σας υγεία σε όλη τη βραδιά, εκείνος που θα κάτσει πάνω από τα κάρβουνα όχι μόνο να ξέρει τι να κάνει αλλά και να ξέρει βαθιά μέσα του ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη φωτιά. 

Και κάποιος να φωνάζει “Μπράβο στον ψήστη”

Κάθεται εκεί μοναχός στην ψησταριά και περιμένει καρτερικά να ακούσει μια καλή κουβέντα.

Κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος μόνο για την πατάτα την τηγανητή                Πρέπει ένας από την παρέα να αναλάβει: καθάρισμα, κόψιμο, τηγάνισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να υπάρχει μονίμως ζεστή τηγανητή πατάτα σε πιατέλα τόσο κατά το ψήσιμο του κρέατος όσο και στο τραπέζι μετά. 

Τα λουκάνικα τρώγονται πρώτα

Τα παιδάκια αμέσως μετά. Τα μπιφτέκια και οι μπριζόλες κάθονται παραπονεμένες στη γωνιά πριν μπουν σε τάπερ.
Ένα πλήρες κρεατοφαγικό μενού Τσικνοπέμπτης περιλαμβάνει: Μπιφτέκια, Κεμπάμπ, Λουκάνικα, Πανσέτες ή Μπριζόλες, Παιδάκια αρνίσια. Αυτά.

1 κιλό φέτα είναι καλά

Για τέσσερα άτομα. Πάει με την πατάτα. Πάει στη χωριάτικη. Πάει με το κρέας. Πάει με το ψημένο ψωμί στα κάρβουνα. 

Τραπέζι τσικνοπέμπτης με λιγότερα από 5 άτομα δεν γίνεται σωστά

Δύο στο ψήσιμο, ένας στις σαλάτες και τις σάλτσες, ένας στις πατάτες και ένας να ανοίγει τις μπίρες.

Οι πανσέτες μαρινάρονται σε μπίρα

Αφήστε τις πανσέτες από το πρωί της Πέμπτης μέσα σε μπίρα με μουστάρδα και θυμάρι ή δενδρολίβανο.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στο σκόρδο στο τζατζίκι


Το καλό το λουκάνικο έχει πράσο μέσα

Με την πικράδα και την οξύτητα του κρεμμυδιού αλλά την φρεσκάδα και τη γεύση της πρασινάδας. Πανίσχυρο μέσα σε ένα χωριάτικο λουκάνικο. Αν έχει και λίγο πορτοκάλι το λουκάνικο ακόμα καλύτερα.

Δεν υπάρχει μόνο τζατζίκι στον ντουνιά

Υπάρχει και μελιτζανοσαλάτα. Και τυροκαυτερή.
Αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι είναι για το Πάσχα. Την Τσικνοπέμπτη έχουν την τιμητική τους τα λεγόμενα “της ώρας”.


Τρεις σαλάτες. Όχι μία

Η σαλάτα είναι χρήσιμη για το ψητό. Ίσως ακόμα πιο χρήσιμη και από τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Η τριπλέτα της επιτυχίας είναι Α) χωριάτικη με ένα βουνό φέτα από πάνω και άπειρο κρεμμύδι. Β) Μαρουλοσαλάτα έτσι για τη δροσιά. Γ) Ένα λάχανο (άντε και καρότο) με λαδόξυδο.

Κάντε ένα πείραμα στη λαχανοσαλάτα

Λάχανο τριμμένο, σέλερι, μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκόρδο. Με λάδι και ξύδι. Το σκόρδο είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει την πιπεράδα στη σαλάτα.

Δοκιμάστε κίτρινα τυριά

Μαζί με το λουκάνικο και την πανσέτα, ένα ωραίο αλμυρό τυρί, πέρα από την φέτα, ταιριάζει απόλυτα να υπάρχει κομμένα σε μικρά κομμάτια για το τσίμπημα.

Υπάρχουν πολλά ελληνικά ποτά για το δείπνο

Πέρα από τις μπίρες και το λευκό κρασί υπάρχει και το τσίπουρο και το ούζο και η ρακή.
Έχετε μόνο λίγες ώρες. Προετοιμαστείτε και καλή όρεξη..

Σχόλια