Να αποτελεί παράδειγμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η διαχείριση των απορριμάτων και των διάφορων αδρανών υλικών στην Ελλάδα.

Είναι αδύνατο για την τοπική αυτοδιοίκηση να βρίσκεται παντού και συνεχώς, πίσω από κάθε ασυνείδητο που αφήνει σε δημόσιο χώρο όπως-όπως ή σκουπίδια ή μπάζα ή κλαδιά και πάει λέγοντας.

Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή μας και το γράφουμε με αφορμή κάποιες δηκτικές αναρτήσεις μας για το "σκουπιδαριό" στις Τρύπες.

Από την άλλη όμως πρέπει η ίδια η αυτοδιοίκηση να δίνει κάθε μέρα το παράδειγμα στους πολίτες. Δεν είναι πάντα δυνατόν αυτό, αλλά όσο μπορεί και με ότι μέσα διαθέτει πρέπει να είναι παράδειγμα και όχι οργανισμός ρύπανσης. (συνέχεια κειμένου...)


Τη μικρή χωματερή στις Τρύπες δεν τη δημιούργησαν πολίτες του Πόρου. Τα σκουπίδια ήταν συγκεντρωμένα εκεί για αρκετές εβδομάδες.

Αν υπάρχει δυσκολία μεταφοράς ή συλλογής τουλάχιστον τα σκουπίδια να συγκεντρώνονται σε ένα περιχαρακωμένο και ελεγχόμενο χώρο ή οικόπεδο μακριά από την κοινή θέα και σίγουρα όχι πάνω στην παραλία.

Η συγκέντρωση κάθε είδους σκουπιδιών σε ένα δημόσιο και ανοικτό χώρο εντός οικισμού, εκτός από αντιαισθητική εικόνα δίνει και το "μήνυμα" στους πολίτες να αφήνουν χωρίς ενοχές σκουπίδια σε οποιοδήποτε σημείο. 

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα χώρο δίπλα σε μια παραλία με γαλάζια σημαία. Το πόσο σεβόμαστε την παραλία και εκτιμάμε τον τίτλο της το δείχνουμε οργανωμένα ως κοινωνία κάθε ημέρα του χρόνου, όχι μόνο όταν υπάρχει τουρισμός.

Λύση δεν αποτελεί η καύση όλων μαζί, κλαδιών, στρωμάτων, πλαστικών και η εκπομπή τοξικού καπνού μέσα στον οικισμό.
Στην υπόλοιπη Κεφαλονιά αυτό γίνεται;

Το γεγονός ότι η καύση αποφασίστηκε να γίνει μετά από μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, φανερώνει ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη πολιτική επί της διαχείρισης απορριμάτων.

Η βελτίωση των πολιτικών διαχείρισης μπορεί να γίνει καλύτερη, αδυναμίες πάντα θα υπάρχουν αλλά είναι θετικό που έγινε μια αρχή.

Σχόλια