''Βιβλική'' επιδρομή από εκατομμύρια ακρίδες σε Αίγυπτο και Ισραήλ.


Στρατός, αστυνομία και εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων στη μάχη για τον περιορισμό των ακρίδων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Εκατομμύρια ακρίδες κατέκλυσαν τον ουρανό στα νότια του Ισραήλ, σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από το εβραϊκό Πάσχα, προκαλώντας θρησκευτικούς και βιβλικούς συνειρμούς στο πληθυσμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακρίδες κάνουν επιδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Όμως αυτή τη φορά η έκταση του φαινομένου κάνει τα Μέσα Ενημέρωσης να το παρομοιάζουν με τη «μάστιγα» και τις επτά πληγές του Φαραώ. Το φαινόμενο χτύπησε την περιοχή των Πυραμίδων και τα χωριά El-Raed και Youssef El-Sabae και οι ειδικοί εκτιμούν πως κάποια στιγμή ένα μεγάλο μέρος της Αιγύπτου είχε κυριολεκτικά καλυφθεί από περισσότερα από 30 εκατομμύρια ακρίδες που κατέστρεψαν συστηματικά τις αγροτικές καλλιέργειες.


Οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε εκτεταμένους ψεκασμούς με εντομοκτόνα από αέρα και στεριά, ούτως ώστε να εξολοθρεύσουν όσες περισσότερες ακρίδες μπορούν, όμως ήδη τα έντομα έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αρκετοί παραγωγοί πατάτας διαμαρτύρονται πως έχασαν ένα μεγάλο μέρος από τη σοδειά τους. 



Ο Αιγύπτιος υπουργός Γεωργίας, Dr. Salah Abd Al Mamon, έκανε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Γκίζας να μην κυκλοφορούν στο δρόμο για να μην υπάρξουν περιπτώσεις τραυματισμών, όπως και να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, στην προσπάθειά τους να διώξουν τις ακρίδες από τα κτήματά τους.

Παράλληλα, δήλωσε πως ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιδρομή των ακρίδων «με όποιο τρόπο κριθεί προσφορότερος», ενώ το ίδιο πράττουν και οι ισραηλινές δυνάμεις.


Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, το οποίο διαβεβαιώνει ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο, ανακοίνωσε πως η επιδρομή των ακρίδων ήταν η πρώτη από το 2005, ενώ υπενθύμισε μια ακόμη χειρότερη επίθεση από τα συγκεκριμένα έντομα κατά τη δεκαετία του 1950.

Πάντως η μετεωρολογική υπηρεσία της Αιγύπτου προβλέπει πως μέσα στις επόμενες ώρες θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων και τα σμήνη των ακρίδων θα παρασυρθούν προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη Σαουδική Αραβία.


Η εβραϊκή μυθολογία θέλει η Αίγυπτος να επλήγη με δέκα διαφορετικούς τρόπους κατά την «Έξοδο» των Ισραηλιτών, με τις ακρίδες να είναι η όγδοη πληγή από αυτές. Ορισμένοι θρησκόληπτοι μιλώντας στα ισραηλινά μίντια χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως «ένα θεϊκό σημάδι».

Σχόλια