Υδρογονάνθρακες και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Κίνδυνος ή ευκαιρία για τον Πόρο;

Το kefaloniapress αναδεικνύει το ζήτημα της παρουσίας των Ιονίων Νήσων στις διαδικασίες έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.


Με αφορμή την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer στο λιμάνι της Πάτρας, αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
με επισκέψεις στο πλοίο και δηλώσεις του Περιφερειάρχη κατοχυρώνει με το δημόσιο λόγο της το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως ο φορέας που εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες.

Οι τοπικές αρχές και η Περιφέρεια Ι.Ν. φαίνεται να έχουν μια δημόσια παρουσία χαμηλών τόνων.

Χωρίς να θέλουμε να προδικάσουμε ή να γίνουμε... "πετρελαιολόγοι", πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις είναι πολύ πιθανόν, αν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, μια περιοχή άντλησης τους να είναι και έξω από τις εκβολές του Αχελώου, δηλαδή μεταξύ Οξιάς και Πόρου

Σε μια τέτοια περίπτωση η μόνη τουριστική περιοχή στο Ιόνιο που θα έχει οπτική επαφή με τις εξέδρες θα είναι ουσιαστικά ο Πόρος και η Σκάλα.

Ελπίζουμε τότε η Περιφέρεια και οι τοπικές αρχές να μην μας θυμηθούν μόνο για να διεκδικήσουν ποσοστό χρημάτων από τα δικαιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των εσόδων και την αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας της περιοχής. Διότι αυτή τη στιγμή η Πόρος υπάρχει μόνο για να αρμέγεται ως αγελάδα για τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες και τις επιπτώσεις τους στις τοπικές οικονομίες θα γίνει όταν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και όχι βάση φημών και εικασιών.

Όμως πρέπει να επεξεργαζόμαστε εναλλακτικά σενάρια όσο υπάρχει χρόνος να συζητηθούν. Θα είναι μεγάλο λάθος ξαφνικά να τεθεί ζήτημα λογιστικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων και του προσωπικού των εταιρειών από το λιμάνι του Πόρου ή του Αστακού και ως τοπική κοινωνία να μην γνωρίζουμε τι είναι καλύτερο.

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=37242&Itemid=38

Σχόλια