Ντροπιαστικές εικόνες και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο. Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος. Ξανά αντιπαράθεση για την αποχέτευση Πόρου.

Εικόνες μειωτικές για την αυτοδιοίκηση. Σύρραξη με επίπεδο και ποιότητα συζήτησης... υπό του μηδενός χθες στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς που κατέληξε σε φιάσκο. Το νερό αναδείχθηκε ως κεντρικότερο πρόβλημα στην Κεφαλονιά στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα.


Παραταξιακά κονταροκτυπήματα χωρίς κανένα όφελος για την Κεφαλονιά.


Απόντος του Δημάρχου έγινε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κεφαλονιάς για το 2013. Το θέμα του προϋπολογισμού έφτασε να συζητείται στα βαθιά χαράματα, με πολλά έδρανα να έχουν αδειάσει και με τους παρόντες συμβούλους κατάκοπους. Το συμβούλιο είχε προλάβει να αυτοδιαλυθεί στην απογευματινή συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα.


Η συζήτηση ωστόσο ξεκίνησε αρκετά καλά και ήρεμα μετά την αρχική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σαββαόγλου. Ο αντιδήμαρχος κ. Πυλαρινός προσπάθησε όσο καλύτερα μπορούσε να απαντήσει με ευγένεια στις πολλές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. 

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στη συμπολίτευση για τις επιλογές της και τις αστοχίες στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος. Επανειλημμένα αναφέρθηκε η απουσία οράματος για το νησί από την δημοτική αρχή, γεγονός που καταγράφεται κατά της γνώμη της αντιπολίτευσης στο τεχνικό πρόγραμμα. 

Η συζήτηση έφθασε πολλές φορές σε άκαρπη περιπτωσιολογία με αναφορές σε καμένες λάμπες, μουράγια και διάφορα μικροέργα. Λάβρος εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Σάμης κ. Φιοραβάντες και επιτέθηκε στη δημοτική αρχή για εγκατάλειψη της περιοχής.

Πολλά έργα με πίστωση 1 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι απλά μπαίνουν ως αναφορά και δε θα υλοποιηθούν. Οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων που έδωσαν το παρών ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος ως κυρίαρχο θέμα αναδείχθηκε το ζήτημα του νερού στην Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα έγινε λόγος για τα φράγματα και λιμνοδεξαμενές που ενώ εξαγγέλλονται (Γριζάτα, Κατωγή) δεν έχουν υλοποιηθεί πουθενά στην Κεφαλονιά με την εξαίρεση της περιοχής μας. Ο κ. Ρουχωτάς κατήγγειλε ότι στο χώρο που θα κατασκευαστεί το Φράγμα Κατωγής έχουν χτιστεί σπίτια, παρότι υπάρχει οριστική μελέτη.


Η αντιπολίτευση απαντώντας στην κριτική της δημοτικής αρχής για ότι της κληρονόμησαν οι παλιοί δήμοι, ανέφερε ότι τα περισσότερα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενες δράσεις από τους παλαιούς δήμους. 

Μάλιστα έγινε συγκεκριμένη αναφορά στο εργοστάσιο του βιολογικού και στην αποχέτευση Πόρου-Σκάλας που καλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια πληρωμών στο τεχνικό πρόγραμμα μέσω της αποπεράτωσης της αποχέτευσης Πόρου. Η αντιπολίτευση θύμισε στη δημοτική αρχή ότι ξεκίνησε τη θητεία της κατηγορώντας το τ. Δήμο Ελειού-Πρόννων για σκάνδαλο και οριστική απένταξη του έργου, λέγοντας συνεχώς ότι ο νέος δήμος Κεφαλονιάς χρεώθηκε 6 εκατομμύρια ευρώ από την απένταξη του έργου, οργανώνοντας τα γνωστά τότε ''δικαστήρια'' στο Δημοτικό συμβούλιο.

Το έργο σήμερα εκτελείται κανονικά βέβαια στον Πόρο, όπως και στην Σκάλα την εποχή που εκτοξεύονταν οι κατηγορίες για οριστική απένταξη. Σήμερα η δημοτική αρχή ξέχασε όσα καταμαρτυρούσε και προσπαθεί να παρουσιάσει αποσπασματικά την αποχέτευση Πόρου ως δικό της έργο, ενώ στην πραγματικότητα απλώς τη δημοπράτησε ως είχε συμβατική υποχρέωση. Το έργο έχει ενιαία μελέτη και εξασφάλισε έγκριση μελετών και χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς εκτελείται τμηματικά σε 3 μέρη (εργοστάσιο βιολογικού - αποχέτευση Σκάλας - αποχέτευση Πόρου) επειδή έτσι προέβλεπε η αρχική μελέτη και οι διαδικασίες δημοπράτησης βάση των προδιαγραφών της ΕΕ.

Η συμπολίτευση υπερασπίστηκε τις επιλογές της κατηγορώντας πάλι τους πρώην δήμους για την άσχημη κατάσταση στο νησί και ανέφερε την γενικότερη οικονομική κατάσταση ως αιτία για τα προβλήματα. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κοτσιλίνης απάντησε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του γειτονικού Δήμου Ζακύνθου που παρέλαβε μεγαλύτερο χρέος από το Δήμο Κεφαλονιάς, αλλά έχει καταφέρει να συμμαζέψει τα οικονομικά του και να παράγει και έργο στη Ζάκυνθο.


Κάπου εκεί η συζήτηση έγινε έντονη και ξέφυγε τελείως από το θέμα του τεχνικού προγράμματος. Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ανουσάκης εγκατέλειψε το προεδρείο και αντί να αναφερθεί στα όσα διαμείβονταν ως εκείνη τη στιγμή για το τεχνικό πρόγραμμα, προς έκπληξη όσων παρακολουθούσαν, ξεκίνησε να αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια σε κάθε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας ξεχωριστά. Ανέφερε πόσα έχουν προφέρει στην Κεφαλονιά, κάνοντας μια "αγιογραφία" της συμπολίτευσης. Ήταν σαφώς μια ομιλία  με το βλέμμα στις εκλογές που στόχο είχε το εσωτερικό της δημοτικής αρχής, με σκοπό την τόνωση του ηθικού και της ενότητας των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Μετά επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Κοτσιλίνη για παλαιές θητείες του, αποκαλώντας τον αποτυχημένο δήμαρχο σε μια εμπρηστική ομιλία. Κατηγόρησε τον κ. Κοτσιλίνη ότι χρησιμοποίησε την έκφραση  "κατοχή του δήμου" μιλώντας για τη δημοτική αρχή. Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κατά την προσφιλή του συνήθεια λειτουργώντας ως... δικαστής και εισαγγελέας μαζί επέρριψε ευθύνες στον κ. Κοτσιλίνη για μη εντοπισμό του προβλήματος και πολιτική ευθύνη στο υπό διερεύνηση οικονομικό χάσμα στον τ. Δήμο Πυλαρέων.

Ο κ. Κοτσιλίνης και οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην ομιλία του προέδρου κατηγορώντας τη δημοτική αρχή οτι προσπαθεί με συνεχείς αναφορές σε σκάνδαλα που δεν διερευνώνται, να θέσει σε ομηρία τους πολιτικούς της αντιπάλους. Κατά την μείζονα αντιπολίτευση η ομιλία του κ. Ανουσάκη ήταν απαράδεκτη, υβριστική με απωθημένα και μετέτρεψε τη συζήτηση σε δικαστήριο. Ο κ. Ζαπάντης μάλιστα ανέφερε ότι προηγουμένως ο κ. Ανουσάκης εγκαλούσε όποιον δημοτικό σύμβουλο δεν μιλούσε για το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Αραβαντινός ότι ο κ. Ανουσάκης υποκαθιστά τη δικαιοσύνη.

Κάπου εκεί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ακολούθησε η έκρηξη του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Σκλάβου που εκείνη την ώρα προέδρευε και προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Έξαλλος ο κ. Νίκος Σκλαβος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αντιπρόεδρος και κατηγόρησε τον κ. Ανουσάκη για έλλειψη σεβασμού λέγοντας ότι "με αφήνεις μονίμως στα δύσκολα" εννοώντας προφανώς ότι όποτε επικρατεί ένταση στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Ανουσάκης αποποιείται το ρόλο του προέδρου και γίνεται μόνο δημοτικός σύμβουλος. Αποχώρησε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Φιοραβάντες λέγοντας ότι "εγώ ήρθα για το τεχνικό πρόγραμμα εδώ πέρα και εμείς κοντεύουμε να σφαχτούμε". 

Μετά από αυτά το δημοτικό συμβούλιο συνεχίστηκε, αλλά για ακόμα μια φορά είχε μετατραπεί από όργανο διαλόγου και επίλυσης προβλημάτων των πολιτών, σε δικαστήριο και πεδίο προσωπικής αντιπαράθεσης με φόντο και στόχευση τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές...

Σχόλια